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Binding General Ruling (BGR) 40 (issued on 10 February 2017) confirms that non-executive 
directors (NEDs) are not common law employees and that no control or supervision is 
exercised by the company concerned, over the manner in which an NED performs his or her 
duties or the NED’s hours of work.  

Based on the above, the fees earned for services rendered as an NED (hereinafter referred 
to as NED fees) do not constitute “remuneration” as contemplated in paragraph 1 of the 
Fourth Schedule to the Income Tax Act, and should therefore not be subject to the 
mandatory deduction of employees’ tax (PAYE) by the company concerned. 

BGR 41 (also issued on 10 February 2017) clarified that NEDs are carrying on an 
“enterprise” in respect of services rendered as an NED. BGR 41 (Issue 2) was subsequently 
issued on 4 May 2017 to clarify certain aspects relating to an NED’s liability date for VAT 
registration. BGR 40 and BGR 41 both apply with effect from 1 June 2017.  

Following the publication of the aforementioned BGRs, various questions have been 
received regarding the liability for an NED to register for VAT, as well as the relevant income 
tax implications. The questions and answers below are therefore intended to provide more 
clarity on certain practical and technical aspects relating to the BGRs. 

Should your particular question not be answered below, you can direct any further NED 
interpretational enquiries to VATRulings@sars.gov.za and operational enquiries to 
NEDEnquiries@sars.gov.za. 

 Question Answer 

1. Do the BGRs apply to NEDS of 
public entities, private 
companies and state-owned 
companies? 

Yes. The BGRs apply to any person appointed as 
an NED under the Companies Act 71 of 2008. It 
does not matter what type of company the NED 
serves – whether it be a public, private, state 
owned or non-profit company.  

SARS cannot rule on whether a particular entity 
falls within the definition of a “company” for 
purposes of the Companies Act and whether a 
particular individual is an NED or not.  

2. I am a member of an audit 
committee. Do the BGRs apply 
to me? 

The BGRs apply to the extent that the member is 
an NED, serving in the various committees of a 
company.  

This includes, for example, Board committees, 
Risk and Audit committees, Remuneration 
committees and Social and Ethics committees. 
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 Question Answer 

3. Should all NEDs 
register for Value-
Added Tax (VAT)? 

No. Only those NEDs that earn NED fees and other income 
from taxable supplies that have, in total, exceeded the 
compulsory VAT registration threshold of R1 million in any 
consecutive period of 12 months (or will exceed that amount 
in terms of a written contractual arrangement).  

NEDs that earn fees below the compulsory VAT registration 
threshold can choose to register voluntarily if the minimum 
threshold of R50 000 has been exceeded and all the other 
requirements for voluntary registration have been met. 

4. What happens if I am 
not liable to register 
as a vendor, and do 
not register 
voluntarily. 

You will not levy and account for VAT on the supply of your 
NED services. Furthermore, you will not be able to deduct 
any VAT incurred on goods or services acquired in order to 
supply your NED services. 

5. Must I still register for 
VAT if my NED fees 
are subject to Pay-As-
You-Earn (PAYE) 

BGR 40 clarifies that the fees earned by an NED (sole 
proprietor) should not be subject to PAYE unless the NED 
voluntarily elects for PAYE to be deducted from the NED’s 
fees. However, fees earned by non-resident NEDs remain 
subject to the compulsory deduction of PAYE as stipulated in 
BGR 40. It should be noted that the registration for VAT and 
the deduction of PAYE has no bearing on each other. 

6. Must a non-resident 
NED register for 
VAT? 

This will depend on whether or not the NED is conducting 
enterprise activities in the Republic, or partly in the Republic. 

7. Can an NED choose 
to register and 
account for NED fees 
in a company? 

No, an NED is appointed to serve a company as a natural 
person. As such, the NED will be providing those services in 
the capacity of a sole proprietor. A company cannot render 
services in that capacity. 

8. What if I am already 
registered for VAT, 
but I did not account 
for VAT on NED fees? 

You must start levying and accounting for VAT on NED fees 
earned from 1 June 2017. 
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 Question Answer 

9. When determining if I 
exceed the 
compulsory VAT 
registration threshold, 
must I only take into 
account NED fees 
earned? 

No, you must add together the value of all taxable supplies 
of goods or services made in the course or furtherance of all 
your enterprises that you conduct as a sole proprietor. For 
example, if, in addition to your NED fees for serving on the 
board of a company, you also supply forensic accounting 
services to other clients in the normal course of conducting an 
enterprise as a sole proprietor, then you need to add the total 
value of NED fees and the total value of service charges from 
the forensic accounting business together. The resultant total 
value of income from taxable supplies in a 12 month 
consecutive period must then be compared to the R1 million 
compulsory VAT registration threshold to see if you have to 
register. 

10. Must I add my salary 
earned as an 
employee together 
with my NED fees 
when determining my 
VAT registration 
liability? 

No. Any salary (or any other type of remuneration) earned in 
the capacity as an employee is not taken into account when 
determining your VAT registration liability. The reason is that 
NED fees or other charges for goods or services supplied 
constitute consideration received for the taxable supply of 
goods or services, whereas remuneration earned for services 
supplied to your employer is not.  

11. I have been appointed 
as an NED from 
1 August 2017, and 
will earn NED fees 
exceeding R1 million 
in the next 12 months 
from that date. Must I 
register on 1 June 
2017? 

No. You are only required to register with effect from 
1 August 2017, provided you were not already liable to 
register for VAT because of any other taxable supplies that 
you made before that date. Only those NEDs that became 
liable to register before 1 June 2017, but have not done so, 
will be required to register and start accounting for VAT from 
1 June 2017 on NED fees earned from this date, unless the 
NED chooses an earlier date of registration. 

12. What happens if I am 
liable to register with 
effect from 
1 June 2017, but I 
apply for registration 
after that date? 

Your liability date remains 1 June 2017 and you must levy 
and account for VAT on any NED fees earned from that date. 
If as a result of the late registration you end up paying your 
VAT late, then penalties and interest for any tax periods 
covering the period from 1 June 2017 onwards will be 
payable.  

You can apply for the penalty to be waived if you have a good 
reason why payment was late. The waiving of interest will 
only be considered if you did not pay on time due to 
exceptional circumstances which were beyond your control. 
In either case, your application for remission of penalty and/or 
interest should be in writing. 
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 Question Answer 

13. I am registered as a 
vendor, and 
accounted for VAT on 
NED fees before 
1 June 2017. What 
must I do? 

The issuing of the BGRs will not affect you. You must 
therefore continue to charge and account for VAT on your 
NED fees and any other charges for goods or services 
supplied in the course or furtherance of your enterprise. 

14. I am an executive 
director. Do the BGRs 
apply to me? 

No. Executive directors are normally regarded as employees 
of the company which they serve. The BGRs only deal with 
individuals that are appointed as NEDs to serve on the board 
of a company as contemplated in the Companies Act. As 
such, NEDs are regarded as independent contractors (sole 
proprietors) that provide services to the company concerned 
in their personal capacity and are therefore treated differently 
to employees of the company. 

15. If PAYE has been 
deducted from my 
fees as an NED, does 
it have to continue 
until 1 June 2017? 

No. The deduction of PAYE can be stopped with immediate 
effect. 

16. I am an NED and 
receive other benefits, 
for example a 
company car in 
addition to the NED 
fees. How should it be 
treated for income tax 
purposes and VAT 
purposes? 

The Seventh Schedule to the Income Tax Act 58 of 1962 
must still be used to value such taxable benefits granted to 
the NED. Although the taxable benefit is valued under the 
Seventh Schedule, it will nevertheless not be included in 
“remuneration” and no PAYE needs to be deducted or 
withheld. The value of the benefit will be included in the total 
fees earned by the NED and subject to normal tax on 
assessment. 

For VAT purposes, the value of the benefit forms part of the 
calculation of the consideration charged in respect of the NED 
services. The NED is therefore required to account for VAT 
based on the open market value of the benefit as well as any 
other component of consideration which is used to calculate 
the total of the NED fees. 

17. If PAYE is deducted 
voluntarily from the 
consideration 
received by an NED, 
under which income 
source codes should 
the following be 
disclosed: Fees, 
travel 
reimbursements, 
other reimbursements 
and a company car? 

The fees, company car and other reimbursements should be 
disclosed under income source code 3620. Travel 
reimbursements should also be disclosed under income 
source code 3620. 
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18. In the event that an 
NED registers for 
VAT, does the NED 
still remain liable for 
income tax? 

Yes. The fact that the payments to an NED are not subject to 
PAYE, does not mean they are not subject to normal tax.  

The normal tax liability arising from the income earned must 
be settled via the provisional tax system during the year of 
assessment. 

19. I am an independent 
contractor. Do the 
BGRs apply to me? 

No, the BGRs only apply to NEDs. However, whether or not a 
person is an independent contractor and whether such 
person has a liability to register for and charge VAT on their 
services must be determined by applying the normal rules.  

SARS does not rule on whether or not a person is an 
independent contractor. 

20. How does an NED 
apply for VAT 
registration? 

The following options are available for purposes of making 
the application: 

a) Via eFiling 

• If the applicant is an existing eFiler, he/she can 
register for VAT via the RAV01 form. In the event that 
the registration is applied for on eFiling, the VAT 
application (VAT101 form) should only be completed if 
an interview is required. 

• If the applicant is not an eFiler, he/she must first 
register as an ‘eFiler’ and can then register for VAT 
via the RAV01 form.  

b) At a SARS branch 

• The applicant can complete the VAT101 form and 
submit it in person at the nearest SARS Branch. 

21. What is the main 
industry classification 
code to be used on 
the VAT registration 
application form? 

The main industry classification code to use is 2572. 
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 Question Answer 

22. Which supporting 
documentation must 
be submitted with the 
VAT registration 
application form? 

The standard supporting documents that are required for a 
normal VAT registration application must be submitted, that 
is, proof of identity; proof of address; proof of banking details; 
representative/tax practitioner’ details and financial 
information. 

The following documents will be accepted as proof of financial 
information: 

• Copy of the letter of appointment as an NED; 

• IRP 5 certificate with a source code 3620 or 3621 
(where PAYE was deducted from the NED's fees); or 

• Copy of the minutes of the directors’ meeting where 
the consideration for NED services has been 
approved; or 

• Copy of a service contract/agreement evidencing the 
consideration for NED services. 

 


